X

Sahan­lahden kesä­teatteri esittää 2023

Näyttämönä ja katsomona Sahanlahden kesäteatterissa toimii Sahan Elämysverstas, katettu nousevakatsomoinen tila, johon mahtuu 300 katsojaa per esitys (saatavilla myös pyörätuolipaikkoja). Väliaikatarjoiluista huolehtii Sahanlahden ravintolat. Voit myös ruokailla ennen tai jälkeen esityksen. Ryhmäruokailut on varattava ennakkoon ja muutoinkin suosittelemme pöytävarausta

Ryhmätiedustelut: p. 040 7799896 tai sales@sahanlahtiresort.fi

Liput: Ennakko 29 €, Eläkeläinen, varusmies, ryhmät ja opiskelija 28 €, Ovelta 32 €.
Esityksissä on väliaika ja merkitty anniskelukatsomo, johon voi ostaa virvokkeita ennen esitystä ja väliajalla.  

uusperhekaruselli-teemu-niemelä-ria-kataja-maarit-niemelä-sahanlahti
Korot-kattoon-sahanlahti
Palava-tahto-sahanlahdessa
Speden-naisen-logiikka-sahanlahti

KOROT KATTOON! -eli valmennusta ja viettelyksiä

Näytökset: To 15.6. klo 19., Pe 16.6. klo 19., La 17.6. klo 14., Su 18.6. klo 14

Suomalainen telenovela Korot kattoon on komedia kovasta yrittämisestä ihmissuhteiden viidakossa. Luvassa on railakasta menoa, mielipuolisia käänteitä ja intensiivisiä tuijotuksia. 10 hahmoa, kaksi koomikkoa. Ahmi koko kausi tunnissa.

Marja-Leena tulee ravintolaan ostamaan facebook-kirpparimekkoa Evalta. Myyntihenkinen Eva saa selville ettei Marja-Leenalla ole miestä. Eipä aikaakaan, kun Eva on perustanut valmentavan treffipalvelun ja niin alkaa Marja-Leenan treenaus ihmissuhdemarkkinoille ja intensiivivalmennus kohti villejä viettelyksiä.

Rooleissa: Ria Kataja ja Minna Kivelä
Käsikirjoitus ja ohjaus: Virpi Haatainen

Speden Naisen Logiikka -retrokomedia

Näytökset: To 29.6. klo 19., Pe 30.6. klo 19., La 1.7. klo 14

Samppanjan lailla poreileva retrokomedia Speden Naisen logiikka sukeltaa Hugon ja Valman avioliiton syövereihin, jossa naisen logiikalla pohditaan mm. passikuvan tarpeellisuutta, tutkanpaljastimia, Neuvostoliiton kanssa tehtävää idänkauppaa ja nouseeko pakkanen vai laskeeko se ja tietysti mikä on tasauspyörästö.
Siinä menossa on miehen ymmärryspuoli koetuksella, voiko naisen logiikka muuttaa maailmaa? Se selviää, katsomalla.
Naisen logiikka -retrokomedia pohjautuu Spede Pasasen kirjoittamiin sketseihin ja nyt se nähdään juonellisena komediana.

Rooleissa: Ville Virkkunen ja Jane Hölsö
Teksti: Spede Pasanen

Palava Tahto – Elsa Heporaudan säkenöivä elämä

Näytökset: Ti 18.7. klo 19., To 20.7. klo 19., Pe 21.7. klo 19. ja La 22.7. klo 14.

Sahanlahden oma tuotanto näki ensi-iltansa kesällä 2022 Sahan Elämysverstaalla. Nyt Palava Tahto palaa Verstaalle 4 esityksen verran. 

Mielikuvituksen maailma ja todellisuus lyövät kättä ja kieppuvat iloisesti toistensa ympäri kesällä 2022 Puumalan Sahanlahdessa. Ensi-iltaan tulee silloin kirjailija Elsa Heporaudan elämään pohjautuva näytelmä Palava Tahto.

Elsa Heporauta oli kirjailija, joka vietti lapsuutensa Sahanlahdessa, silloisen Miettulan sahan pihapiirissä. Hänestä kasvoi voimakastahtoinen vaikuttaja, joka ehti olla hämmästyttävän monessa mukana.

Heporauta kirjoitti romaaneja, novelleja, näytelmiä, lehtikirjoituksia, radioesitelmiä niin aikuisille kuin lapsillekin. Hän oli lumoava puhuja, joka kiersi valistamassa ja innostamassa ihmisiä ympäri maailmaa.

Kalevala ja sen maailma olivat Heporaudalle monen innoituksen lähde. Etenkin Kalevalan naishahmot ja sitä kautta suomalaisen naisen asema olivat tärkeitä hänelle. Hänen aloitteestaan syntyivät niin nykyinen Kalevala Koru oy kuin Kalevalaisten Naisten liittokin.

Lapsen näkökulma, mielikuvitus ja maailman näkeminen aina uutena seikkailuna oli hänelle tärkeää. Lapsuusaika Sahanlahdessa oli hänen omien sanojensa mukaan tärkein hänen elämänuraansa muovannut asia. ”Lapsi ihmisessä on ikuisin”.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juhani Joensuu
Tuottaja: Sahanlahti Resort
Näyttelijät: Tiia Louste, Marjaana Manninen ja Ismo Kotro
Valo- ja äänisuunnittelu: Tomi Tirranen
Puvustus ja lavastus: Tua Hautamäki

Uusperhekaruselli – melkein musikaali

Näytökset: Ti 25.7. klo 19., To 27.7. klo 19., Pe 28.7. klo 19., La 29.7. klo 14., Su 30.7. klo 14

Uusperhekaruselli – melkein musikaali on näyttelijä – ohjaaja Ria Katajan käsikirjoittama hillitön esitys elämästä uusperheessä. Esityksen teemoina ovat uusperhekuviot riemastuttavine mahdollisuuksineen ja haasteineen. Tässä karusellissa jokaisella on parhaimmillaan aivan omannäköisensä menopeli, jonka selässä taittaa matkaansa.

Mitä se on kun eronneena vanhempana rakastut ihmiseen, jolla ei ennestään ole perhettä? Miltä tuntuu hoitaa toisen lasta? Mitä tehdä kun tulee tunne, ettei kuulu joukkoon? Tai miten saada koko mahdottomalta tuntuva paketti toimimaan ilman, että tekee mieli sulkeutua vessaan hengittelemään paperipussiin? (Tai alkaa laulaa duurissa)

”…Ja kun nyt puhutaan uusperheestä, ni yhteiseloon ei olla kasvettu samalla lailla kuin ensiperheissä. Siihen ei olla ajauduttu. Uusperheeksi paiskaudutaan. Yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jossa jokainen perheenjäsen tuo yhteiseen dynamiikkaan oman kulttuurinsa. Oman näkökulmansa. Omat tapansa. Särkyneet sydämet. Oletukset. Haaveet…”

Ria Kataja on elänyt koko elämänsä uusperheessä. Tämän esityksen
käsikirjoitusvaiheessa hän haastatteli Suomen uusperheiden liiton toiminnanjohtajaa psykoterapeutti Kirsi Heikinheimoa sekä porilaisen terapia- ja hyvinvointipalveluyritys Tulenkantajien terapeutteja Anna Aarniota ja Petteri Salosta. Esityksessä nähdään fragmentaarisia kuvia uusperheessä elävien ihmisten elämästä. Sen lisäksi kuullaan myös heitä, jotka käsittelevät uusperheiden iloja ja haasteita työkseen.

”Tää kysymys, eli mitä kaikkee uusperheellisyys… ON, on aika laaja, kysees on kuitenkin sellanen ”yksilöllinen ja elävä himmeli” -hommeli. Mutta kyllä me täsä johonkin suuntaan päästään, kunhan nyt vaan ”lähetään purkaileen”, niinku mulla on ollu tapan sanoa.”

Maarit ja Teemu Niemelä ovat porilaisten rakastama muusikko-näyttelijäpariskunta, joka elää elämäänsä ihan oikeastikin uusperheessä. Esityksessä on lukuisia rooleja, ja Maarit ja Teemu näyttelevät niistä jokaisen! Esiintyjien vahvasta musikaalitaustasta johtuen teos sisältää myös siihen varta vasten sävellettyjä ja koreografioituja musiikkinumeroita!

”… meil on rakkautta, tahtoa ja hyvä terapeutti! Ja me ollaan laitettu tähän tunteja, satoja hikisiä viikkoja ja perslihaksia! Ne on meidän kipurahoja! Ja pääomaa! Kato meidän tulevaisuutta!”

Meno on välillä kuoppaista tai jopa liian kitkerää, toki aina riippuen kokijasta. Mutta koska suunta on sama, päämääräkin lopulta hahmottuu yhteiseksi. Vaan minkälainen on se polku, jota pitkin päästään perille? Sehän on tietenkin jokaisella uniikki ja omanlainen.

”…Eikä sun siellä katsomossa tarvitse olla uusperheellinen, jotta voit tulla teatteriin katsomaan tätä esitystä. Ei tietenkään. Toisaalta, ei sitä koskaan tiedä minne se elämä heittää… Koska tosiaan, ennen kuin uusperhe voi syntyä, tarvitaan ainakin yksi lapsi ja yksi rakastuminen.”

Uskallatko hypätä kyytiin?

TEKIJÄT
Käsikirjoitus ja ohjaus: Ria Kataja
Rooleissa: Maarit Niemelä, Teemu Niemelä
Musiikki: Teemu Niemelä
Pukusuunnittelu: Siru Kosonen
Puvustaja: Sara Lehtonen
Koreografi: Tiina Santavuo
Valosuunnittelu: Jyrki Sinisalo
Äänisuunnittelu: Pedro García Diaz, Teemu Niemelä, Sami Rosnell
Tekniikka: Jarno Santalähde, Pedro García Diaz, Andrew Ahtiainen, Sami Rosnell
Graafinen suunnittelu, projisoinnit ja videot: Ville Salén
Käsiohjelman taitto: Christian Vaarapuro
Animointi: Mika Koskinen
Valokuvat: Eeva Meusel
Kuiskaaja: Roni Breilin
Tuotanto: Rakastajat-teatteri
Yhteistyössä: Anna Aarnio ja Petteri Salonen (Tulenkantajat), Kirsi Heikinheimo (Suomen Uusperheiden Liitto)

Sahanlahden kesäteatteri suosittelee